Fortsätt till huvudinnehåll

NIE nummer guide

Jag såg precis att en tjej i gruppen "svenskar i Barcelona" på facebook skrivit en detaljerad beskrivning om hur man söker NIE nummer. Man måste först bli anställd eller ha en anledning till att öppna ett bankkonto (för att öppna konto krävs NIE) 

Jag citerar Johanna E. Berg:


Efter att ha krånglat en del med NIE:nummmer & seguridad social, tänkte jag dela med mig utav en mänsklig, bokstavlig guide för hur man går tillväga. (du behöver ovanstående för att kunna jobba, öppna bankkonto, gå med i gym, signa upp för andra saker etc.) Here it is :

1. Har du klarat en intervju med det företag du sökt jobb hos? Bra. Se då till att snabbt boka möte på NIE:kontoret för att få ditt egna nie-nummer. Det kan ta upp till 2 veckor att få tid, därför är det viktigt att först av allt boka möte. Papper kan du fixa under väntetiden. Har du möjlighet, skulle jag rekommendera att boka en tid TIDIGT på dagen då denna process tar lång tid och kan krångla.

2. Hur bokar du då tid? Antingen ringer du på nr: 807 502 019 (kontoret) där de beskriver till punkt och pricka hur du ska gå tillväga med tidsbokningen eller så klickar du in dig här : https://sede.administracionespublicas.gob.es/ - skrollar ner och väljer "Extranjería" -sen "Cita Previa de Extranjería" - confirmerar och klickar i den grå knappen. -sen "Barcelona" bland val av provinser -sen väljer du"certificados UE" - sen väljer du "passaporte" och skriver in ditt passnummer, namn och efternamn.
Efter det ger de dig förslag på datum och du kan då välja en tid som passar dig. Glöm inte att ta kort/skicka en kopia av bekräftelsen på mötet till din mail då det är din biljett in till kontoret. Utan bekräftelse - no entrance.

3. De papper du behöver till ditt möte är följande :
-Ditt pass + 2 foto-kopior. (ett till seguridad social)
- Ditt anställningsbevis/förfrågan (företaget ska ha skrivit deras CIF-kod, nie-nummer, codigo de cotización (viktigt!), samt underskrift och hur länge ert avtal gäller. Alla dessa uppgifter brukar företagen veta om, men var säker på att allt är med så du slipper gå tillbaka.
- bekräftelsemailet på att du faktiskt har bokat tid
- blanketten/formuläret EX-18 (som du faktiskt även kan få där, så don't worry).
- ca 10.40 euro (som du betalar in till banken sen och går tillbaka med kvittot till kontoret)

4. Var i god tid till ditt möte, då man får vänta ca 1 timme på sin tur (det är alltid fullt med folk). 15 minuter innan är bra.

5. Adressen är "Rambla de guipúscoa 74" och vänster dörr in till poliskontoret. Höger är för de utanför EU. Närmsta metrostation är Bac de Roda eller Sant Martí (lila linjen).

6. När du väl fått dina papper och bekräftat att du är godkänd inför ett NIE:nummer så får du en inbetalningslapp som du ska ta till närmsta bank och betala in. OBS! Bankerna i det kvarteret (Caixa, Santander,BBVA, caixa madrid etc) godkänner bara inbetalningar utan konto mellan 08.10.00 (i vissa fall 10.30) på TISDAGAR OCH TORSDAGAR ( jag vet, jättekrångligt och idiotiskt) så försök ha en tid en tisdag eller torsdag, eller var beredd att komma tillbaka morgonen därefter för att lämna in det slutgiltiga kvittot. Till banken betalar du in ca 10.40 euros och får ditt kvitto. Du kan även då passa på (om du vill) att starta ett konto. På flera banker är det gratis under 25 år.

7. Nu går du till nie-kontoret (poliskontoret) igen och får en ny väntelapp. Du väntar ca 30 minuter på din tur och lämnar in ditt kvitto. Är allt inbetalat och rätt gjort så får du ditt fina ljusblå/grön/grå NIE-nummer på en liten plastlapp som du får ha hur länge som helst. Var rädd om det (du vill inte göra om denna process igen).

8. Kan även rekommendera ett mysigt fik med goooottt fika (och wifi) mittemot poliskontoret de stunder du måste vänta länge eller vill ha en pause.

9. När nie-numret är fixat, åker du till ett seguridad social kontor (det finns många runt om i stan, så googla fram de som är närmast dig, ha med pass + kopia, nie-kort + kopia, ev bankkonto (om du har), anställningsbeviset och ta en nummerlapp. För mig tog det 5 minuter att få hjälp och 5 minuter senare hade jag numero de seguridad social.

10. Nu är du klar. Och jag lovar, den känslan är skön. Ät en god middag och njut av att du bor i en mycket vacker stad ...


Publicerat den 16/10 på facebook.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bra och dåliga områden i Barcelona

Här kommer lite info om områdena i Barcelona. Detta är så klart mina egna åsikter. Born Born ( även kallat Sant Pere, Santa Caterina, Ribera) är lite lugnare och inte like "turistigt". Är ni i Barcelona som turist så rekommenderar jag att ta en sväng i området. Det finns bra ställen att äta och dricka på. Vissa gator är rätt livliga, andra väldigt tysta. Det är knappt några bilar i området vilket är ganska skönt. Det kryllar av butiker men inte stora kedjor som ZARA och H&M utan mindre butiker med handgjorda saker och trendiga kläder.  Barrio Gotico I Barrio Gotico, den äldsta delen av stan, kryllar det av sevärdheter, butiker, barer och allt du kan tänka dig. Det är också mycket turister och annat som man lätt kan störa sig på som boende i området. Det finns mycket party folk i området så det kan bli rätt högljutt på gatorna. Om man kommer till stan för en helg med polarna och tänke festa så är det bra att bo här men annars rekomenderar jag det inte så

Hur man beställer kaffe i Spanien! Kaffeguide.

Jag har skrivit det förr, eller i alla fall nämnt det under fliken TIPS , kaffe kan variera i pris och smak förståss. Här har ni en lite mini guide. Jag tycker inte att man ska betala mer än 2 euro för en kaffe med eller utan mjölk. Starbucks är väll ett undantag. Cappuccino är en turistfälla. Inga spaniorer dricker det, dom tar sin cafe con leche. Ibland kan det skilja 10 kr på priset. Svenska "latte" finns typ inte att beställa förutom på Starbucks då! Kaffet är mycket billigare och generellt mindre mängd än i Sverige.  Från vänster till höger: Cortado, Cafe con leche och Cafe solo Det som oftast finns på menyn är: Cafe solo (largo y corto) Detta är espresso. Du kan beställa en café, solo eller cafe solo och du får en espresso. Beställer du en solo largo får du samma mängd kaffe men gjord med mer vatten, tvärtom för cafe solo corto. Cafe Doble Dubbel Espresso. Samma princip som för Solo gäller med Corto eller largo, Cortado En av de populäraste kaffeal

Svenskt godis i Barcelona

Hittade dessa på Corte Inglés Catalunya, nedre plan. Det finns massa olika sorter och även lösgodis!!! Daim, Duble, Geisha, Kex choklad, Marabous alla smaker, Läkerol, tuggummi mm. ÄNTLIGEN :)